2012. március 3-4. között 22. alkalommal rendeztek Országos Makett kiállítást és versenyt Szolnokon. A rendezvény helyszíne idén is az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Művelődési Otthona volt.



A makettek mellett a hagyományőrzők és a Honvédség járművei, eszközei is kiállításra kerültek. Ilyenkor a Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhely kapui is kinyílnak (a múzeum április 1-től október 31-ig látogatható), ez jó lehetőség arra hogy katonai repülőgépeket lássunk közelről még a repülőnap-szezon kezdete előtt. Ezért utazom minden évben ilyenkor Szolnokra. A szolnoki múzeumban pedig minden évben van valami változás. Én most ezeket vettem észre az 1 évvel korábbi állapothoz viszonyítva:

2011 márciusában még nem volt kiállítva ez a JAK-52.


Szerencsére minden évben jut erőforrás egy kis felújításra, állapotmegóvásra: újrafestett lajstromok és kisebb részek a repülőgépeken.


Cápeti II.


Az új hangár érdekességei


Erre emlékeztek még? Lassan négy éve volt, azóta kicsit megfakult. 2008-ban Kecskeméten nem volt időm végigfotózni, most pótolhattam az elszalasztott lehetőséget. Nagyon örültem, hogy nem dobták ki a repülőnap után.


A legnagyobb újdonság a Denevér UAV volt, sajnos nehezen fotózható helyet találtak neki. http://www.repulomuzeum.hu/Sztori/Denever/Denever.htm


Ilyenkor néhány gép kabinjába be is lehet ülni. (...annak aki belefér a fülkébe. Nem véletlenül vannak a pilótáknál méret és súlykorlátozások.)

A német F-104 Starfighter pilótafülkéje.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csőrike I. , MiG-15, JAK-52, Ka-26 is várta az érdeklődőket.





Szerencsére szép idő volt.


A közelmúlt és a világháború hagyományőrzői.


Ez pedig már a jelen: a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj HMMWV típusú - közismert nevén Humvee/Hummer - páncélozott, többfunkciós járműve. A zászlóalj egyik tagja derekasan állta a járművel kapcsolatos kérdéseket.





Tankcsata kicsiben, távírányítós (RC) tank modellekkel.


A rendezvény remek hétvégi program, mindenkinek tudom ajánlani, de a kisgyerekes szülők valószínűleg nem ússzák meg makettvásárlás nélkül :)

süti beállítások módosítása