A Közlekedési Múzeum Repülési és űrhajózási gyűjteménye Budapesten, a Petőfi Csarnok emeleti részén található. Nagyon jó kiállítás, csak ajánlani tudom mindenkinek.

Ez az AN-2 a Közlekedési múzeum főépületének tetején kapott helyet, de a Repüléstörténeti kiállításhoz tartozik.


A Repüléstörténeti kiállítás bejárata.


A múzeum bemutatja a magyar repülés történetét az első repüléstől a Simonyi Károly űrrepüléséig, párhuzamosan megemlítve a világ repüléstörténetének fontosabb eseményeit is.

A kiállítás igen gazdag, ezért elég zsúfolt. Több mint 50 eredeti repülőgép (motoros- és vitorlázó gép), 20-nál több eredeti repülőgép-motor és hajtómű mellett sok más érdekesség kapott itt helyet.


A fotózást az üvegvitrinek sem könnyítik meg, pedig nagyon érdekesek a benne található maketteket, repülős relikviák, kitüntetések.


A polgári repüléssel foglalkozó tablók a vitorlázórepülés, a MALÉV, az LRI, a Hungarocontrol, az Aeroplex és Ferihegy történetét mutatják be.


A kiállított repülőgépek többségét a mezőgazdasági-, vitorlázó- és a magyar tervezésű repülőgépek adják.

A mezőgazdasági repülésben több típust is alkalmaztak. Ma már szokatlan a sárga gépek látványa, főleg a PO-2 esetében.


Az AN-2 pilótafülkéje.


A Szép Andor által tervezett HFC-125 csak egy sok magyar tervezésű repülőgép közül.


Az 1950-es évek utáni időszak katonai repülését főleg fényképes tablókon mutatják be. A kiállított tárgyak között azért találunk MiG-21 pilótafülkét és hajtóművet, AA-1 Alkali rakétát, MIG-15 hajtóművet és Mi-1 helikoptert is.


Oблако („Oblako” - Felhő) jégkár-elhárító rakéta.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Űrhajózási részen a magyar űrhajósokhoz (Farkas Bertalan, Simonyi Károly) köthető eseményeken és tárgyakon kívül megtalálhatjuk pl. az Opportunity marsjáró 1:1 arányú másolatát is, de megemlékeznek Juri Gagarin-ról és az űrrepülés más fontos pillanatáról is.


A gyerekek figyelmét a számítógépes szimulátorok és a Szojuz leszállóegységének leegyszerűsített, de méretpontos másolata kötheti le.

A múzeum nem légkondicionált, ezért 30 C fok feletti külső hőmérséklet esetén a 1.5 óránál hosszabb múzeumi séta már nehezen elviselhető.


Honlap: http://www.mmkm.hu/index.php/hu/repulestortenetikiallitas
Nyitva: http://www.mmkm.hu/index.php/hu/nyitvatartas-repulesi-kiallitas
Belépőjegy ára: http://www.mmkm.hu/index.php/hu/belepok-repulesi-kiallitas (fotózáshoz külön jegyet kell!)
Pontos cím: 1146 Budapest Zichy M. út 14. (Petőfi Csarnok emeleti része)
Google Maps: http://g.co/maps/w7rrn

 

süti beállítások módosítása