Elkezdődött végre nekem is a 2009-es szezon.

Első küldetés: BIAF 2009 (Bulgária, Plovdiv)

 

A 4,5 órás repülőprogram (http://www.airshow-bg.com/en/) két héttel a repülőnap előtt már ismert volt:

BIAF2009, May 23-th and 24-th 2009

11.00-11.10 - DaR-1 Opening of BIAF`09
11.10-11.40 - MiG-29, 21, Su-25, Mi-17, Cougar, Bulgarian Air Force
11.45-12.00 - Pits, Bulgaria
12.10-12.50 - F-5A, Turkish stars – Turkish Air Force
13.00-13.15 - advertising flight, Cirrus Romania
13.20-13.35 - Alphajet, French Air Force
13.40-13.55 – Aeroclub Galeb-2, Serbia
14.00-14.10 - advertising flight, Eurosense, Bulgaria
14.15-14.30 - Pits, Bulgaria

From 08.30 until 10.30 and 14.30-18.30
Flights of light aviation, motodeltaplaners, aviomodels


Amit ígértek, az ott is volt.

A rendezvénynek a Plovdiv-tól délkeletre fekvő Krumovo repülőtér adott otthont. A látottak alapján ez inkább egy nyílt nap volt (Bulgáriában nem ez az egyetlen idén), mint repülőnap. Így valószínűleg alacsony szervezési költségek mellett megmutathatta magát a hazai légierő az adófizetőiknek (a repülőgépek túlzott igénybevétele nélkül) és volt néhány külföldi meghívott. Felesleges nagyobb rendezvényekkel összehasonlítani.

Mindkét napon szép idő volt. Kerítés nem volt, csak 25 méterenként állt egy őr. Tömeg (néző?) alig volt, tulajdonképpen a Török Csillagok után hazamentek. A rövid dinamikus programnak és a kevés nézőnek köszönhetően mindent volt idő alaposan megnézni, kivárni, felmászni, beülni, lefotózni. A repülőtér mellett egy gazdag és viszonylag gondozott repülőgép múzeum is volt. A repülőtéren dolgozók (árusok, szervezők) is nagyon barátságosak voltak.

Persze volt olyan is, ami nem tetszett. Lehetne panaszkodni hogy kevés külföldi gép volt és vontatott volt a program, régen vágták le a füvet, így a guruló gépek futója nem látszott, repülhetett volna több is a bolgár gépekből, nem csak 1-1 minden típusból. Elsőre furcsa volt, hogy a kisebb légcsavaros gépek, sárkányok a nézők között gurultak ki-be fel/leszálláshoz, de nem történt baleset, mindenkit eltereltek vagy elállt előlük.

Számomra ismeretlen okból a statikus kiállításra írt görög Mirage2000-es végig a zónában állt, de nem repült, így arról értékelhető képet nem sikerül készítenem :(

A nézők számát nem tudom megbecsülni, de olyan kevesen voltak, hogy Kecskeméten szerintem rossz idő esetén egy nap alatt is többen vannak, persze Kecskemét egy sokkal nagyobb rendezvény. Nem tudom, hogy a kis nézőszámnak az érdeklődés hiánya, más városi rendezvény volt-e az oka vagy esetleg a korábbi BIAF-ok erősebb programja. A jegyárak elég barátinak tűntek, átszámolva 1500Ft/fő/nap vagy kedvezményes jegy ~2300Ft/2fő/nap vagy ~2300Ft/fő/2nap.

Valószínűleg az Eurofighter és az Lockheed sátránál is több látogatóra számítottak, mert a végén már mindenkinek osztogattak mindenféle promóciós anyagot. Vasárnap már az árusok is ingyensöröket osztogattak, hasonló okokból.

 

Érdekességek

Ezen a képen az egyik legemlékezetesebb pillanat látható, amikor az F-16ost a statikus sorról vontatták vissza a zónába, az amerikai pilóta nem akarta hogy egy kisebb úthibán (pár centi magas púp) áthúzzák a gépét. Végül kézzel húzták-tolták át az akadályon, amely a gép előtt látható világosabb színű csík... (A MiG-21, MiG-29, Szu-25-ösnek nem jelentett akadályt az úthiba.)


A Török csillagok egyik kétüléses gépe szombaton megszakította a felszállását, valószínűleg hajtóműprobléma miatt, így szombaton a 7-, vasárnap a 8 gépes programot repülték.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



A bolgárok inkább harci manővereket mutattak be gépeikkel, nem akrobata mutatványokat. Fel- és leszálláskor a magas fű eltakarta a repülőgépek futóművét.

A reptér túloldalán állt egy An-12 is.

Összességében jól sikerült két nap volt. Igazi kikapcsolódást jelentett hogy nem kellett rohanni, nem kellett választani az éhen- és szomjanhalás között, vagy hogy időhiány miatt mit ne nézzek meg/fotózzak le a statikus vagy a dinamikus programból. Nagyon pozitív érzéssel jöttem haza erről a repülőnapról. Zárásként egy fotó a repülőnap végi forgalomból :)

 

süti beállítások módosítása